Patologia colului uterin
Pentru prevenirea sau depistarea afectiunilor colului uterin, se utilizeaza urmatoarele teste/analize:
Testul PAPANICOLAOU este un test recomandat a fi efectuat anual si se incepe la 3 ani de la debutul vietii sexuale, care depisteaza precoce leziunile precanceroase ale colului uterin. Cine efectueaza acest test anual, pana la varsta de 65 de ani, nu va ajunge niciodata la cancer de col uterin.
Papanicolau este un test simplu care presupune recoltarea cu o periuta din col de catre medicul ginecolog, a unei mostre de celule cervicale care va fi trimisa la laborator. Testul necesita o pregatire prealabila care consta in evitarea spalaturilor intravaginale, a tratamentelor medicamentoase sau cremelor aplicate local, evitarea folosirii contraceptivelor locale, a lubrifiantilor si a tampoanelor interne, precum si evitarea contactelor sexuale cu 48 de ore inainte de vizita la medicul ginecolog.
Testarea HPV presupune depistarea celor 37 de tipuri de virusuri HPV care produc cancerul
Testarea necesita o pregatire prealabila care consta in evitarea spalaturilor intravaginale, a tratamentelor medicamentoase sau cremelor aplicate local, evitarea folosirii contraceptivelor locale, a lubrifiantilor si a tampoanelor interne, precum si evitarea contactelor sexuale cu 48 de ore inainte de vizita la medicul ginecolog.
CINtec PLUS este investigatia care se impune la pacientele purtatoare de virus HPV si care testeaza agresivitatea infectiei HPV
Conditiile necesare pentru testare CINtec PLUS sunt aceleasi ca pentru testul Papanicolaou sau HPV
Colposcopia este o procedura prin care medicul examineaza colul uterin folosindu-se de un colposcop – un microscop care permite marire imaginii colului uterin si reactivitatea acestuia la diverse substante (acid acetic si lugol). Se depisteaza astfel zone suspecte de unde se impune a se lua o biopsie.
Biopsia de col uterin consta in prelevarea de fragmente de tesut de la nivelul colului care se trimit la examen histopatologic si care confirma sau infirma diagnosticul de cancer
Cultura din col uterin este un test prin care se pot depista infectiile de la nivelul colului uterin si presupune recoltarea de probe cu instrumentar specific in cadrul cabinetelor ginecologice. Se recomanda la femeile gravide, care urmeaza sa nasca, pentru a nu infecta fatul si la femeile cu infertilitate.